Η ζωή δεν είναι δηλητήριο.

«Η ζωή δεν είναι δηλητήριο. Προστατεύουμε την άγρια πανίδα της Κρήτης»

Στα πλαίσια των δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του προγράμματος LIFE+ Βιοποικιλότητα «Καινοτόμες δράσεις για την αντιμετώπιση της  παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων σε μεσογειακές πιλοτικές περιοχές της Ε.Ε.».

Πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Η ζωή δεν είναι δηλητήριο. Προστατεύουμε την άγρια πανίδα της Κρήτης» την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου Αχλαδέ Μυλοποτάμου.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, τον Κυνηγετικό Σύλλογο Περάματος που συμμετέχει ως  μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Κυνηγετικών Περιοχών & Συλλόγων Ενάντια στην Παράνομη Χρήση Δηλητηριασμένων Δολωμάτων, το Δήμο Μυλοποτάμου επίσης μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Δήμων Ενάντια στην Παράνομη Χρήση Δηλητηριασμένων Δολωμάτων,  και τον δραστήριο  Πολιτιστικό Σύλλογο Αχλαδέ.

Οι εισηγητές της εκδήλωσης κράτησαν με τα θέματα των ομιλιών τους ζωντανό το ενδιαφέρον του κοινού, οι οποίοι συνέβαλαν στην επιτυχία της συνάντησης με την αθρόα προσέλευσή τους.

Μετά τους χαιρετισμούς και το καλωσόρισμα που απηύθυναν η εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αχλαδέ κυρία Μαριάννα Πολυμίλη.

Η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Δήμου Μυλοποτάμου κυρία Νικολέτα Λυρώνη.

Και ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Περάματοςκύριος Φώτης Μοσχανδρέας.

Άνοιξε τις εργασίες της συνάντησης εκ μέρους του Πανεπιστημίου Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.ο κ.Μιχάλης Προμπονάς, Δρ Φυσικός Περιβαλλοντολόγος, συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κρήτης

 Η εισήγησή του επικεντρώθηκε κυρίως στο υλοποιούμενο πρόγραμμα, στους σκοπούς και τις δράσεις που αυτό προβλέπει για τη μείωση ή και εξάλειψη του φαινομένου της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων και στις προσπάθειες που καταβάλει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης για την προστασία και διάσωση της κρητικής φύσης.

Ο κ.Σταύρος Ξηρουχάκης, Δρ Βιολόγος-Ορνιθολόγος, ερευνητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, παρουσίασε στο κοινό την άγρια ορνιθοπανίδα της Κρήτης, ενώ ανέλυσε τη σημασία της στη βιοποικιλότητα και τη συνεισφορά της στην κοινωνική και οικονομική ζωή του νησιού. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε  στις απειλές και πιέσεις που δέχεται αυτή από ανθρωπογενείς κυρίως παράγοντες καθώς και στις ορθές πρακτικές συμβίωσης του ανθρώπου με τα άγρια ζώα και γενικότερα το φυσικό περιβάλλον.

Ο κ. Μανόλης Σουρανάκης,κτηνίατρος, επισήμανε τις σοβαρές επιπτώσεις των δηλητηριασμένων δολωμάτων τόσο στην άγρια πανίδα και τη δημόσια υγεία, όσο και επί το πλείστον στα οικόσιτα ζώα και κυρίως στους ποιμενικούς και κυνηγετικούς σκύλους. Αφού παρουσίασε συνοπτικά τον τρόπο δράσης των δηλητηρίων στον οργανισμό ενός ζώου, έδωσε στους παρευρισκόμενους συμβουλές αντιμετώπισης και παροχής πρώτων βοηθειών σε περιπτώσεις οξείων δηλητηριάσεων σε σκύλους που έχουν φάει δηλητηριασμένο δόλωμα.

Ακολούθησε η παρέμβαση του Διευθυντή της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Ζαχαρία Σωμαρά, πάνω στο επίκαιρο θέμα της επανεμφάνισης της ασθένειας της λύσσας στην Ελλάδα και τη μέχρι σήμερα εξέλιξή της στην επικράτεια ενώ επέμεινε στη μεγάλη σημασία του αντιλυσσικού εμβολίου στην αναχαίτιση της επιδημίας.

Η εκδήλωση έκλεισε με συζήτηση μεταξύ του κοινού και των ομιλητών καθώς και διανομή ενημερωτικού υλικού του προγράμματος στους παρευρισκόμενους ενώ παρατέθηκε ένα σεμνό δείπνο στους προσκεκλημένους από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Περάματος, στη γραφική πλατεία του χωριού.